slovak  hungarian  german  

Felbujtás

Alkoholfokmérő

Az alkoholmérő (alkoholfokmérő) használati utasítása

A mért folyadékot beleöntjük az üveg mérőhengerbe kellő mennyiségben és belehelyezzük az alkoholmérőt úgy, hogy az szabadon ússzon. A alkoholmérő skáláján 20°C-nál leolvassuk az értéket ahol a folyadék felszíne érintkezik a cukormérőben elhelyezett skálával. A mérés végezetével az alkoholmérőt elöblítjük és szárazon tároljuk.

Návod na použitie cukromeru

A cukormérőt belehelyezzük a folyadékba 20°C-nál és az érték leolvasható a mérő skáláján, ahol a must felszíne érintkezik a mustmérőben elhelyezett skálával. Ez az érték következőképpen jelzi a folyadék sűrűségét:

1. A cukormérő 10 egységet mutat 10 liter vízben elkevert 1 kg cukor 20°C-nál.

2. A gyakorlatban 10 dkg cukor a megjelölt folyadékban 20°C-nál 1 egységet jelent – minél kisebb sűrűségű a folyadék, annál kisebb az egység.

3. Tiszta cukormentes víznél a cukormérő 20°C-nál 0-át mutat.

Az erjedési folyamat a következőképpen követhető: az erjesztett anyagot belehelyezzük a üvegedénybe melynek a hőmérsékletét 20°C-ra állítjuk. Belehelyezzük a cukormérőt és leolvassuk az értéket ahol a folyadék felszíne érintkezik a cukormérőben elhelyezett skálával. Ha a cukormérő merülése megállapodott és körülbelül 2 egységet mutat, akkor az erjesztett anyag érdemes a kifőzésre. Ez csak abban az esetben érvényes, ha elég édes volt az elökészített termék. A második fontos mutató az anyag erjedésénél hogy a cukormérő az erjesztett anyagban optimális hőmérséklet mellett nem merül tovább és ez időben sem változik. Például ha a cukormérő megállapodik 3,5-4 egységnél az optimális 20°C-nál és ha 3 napig sem merül tovább, az anyag nem erjedt eléggé, mivel kevés volt az erjesztőgomba.

A méhészetben a cukormérő a tavaszi méh serkentésnél használatos, amikor az etetésnél cukros folyadékot adagolunk. A cukormérő ebben az esetben segítheti a méhészt, főleg ha a méhész ismeretlen cukorsűrűségű oldattal rendelkezik, és a megfelelő koncentrációt szeretné beállítani. Ugyanígy a zöldség- és gyümölcsbefőttek készítésénél is jól használható.

Návod na použitie muštomeru

A mustmérő használati utasítása

A mustmintát beleöntjük a mérőhengerbe, amelybe belehelyeztük a mustmérőt. A mustmérő szabadon kell hogy ússzon a mért mustban. A must cukorfoka leolvasható a mustmérőről, ahol a must felszíne érintkezik a mustmérőben elhelyezett skálával. A must cukorfoka 10°-tól 30°-ig van jelölve a szabvány szerint (MSZ), ami a cukor mennyiségét jelöli a mért térfogat százalékában. Ez az 1° mennyiség 1 hektoliter mustban 17,5 °C-nál feloldott 1 kg cukornak felel meg.

A must édesítése (cukrozása)

Az általános szabály bor készítésénél a megfelelő cukorfok beállítása a mustnál. Első lépésben a must cukorfokát megmérve ellenőrizzük az értékét. Mivel különböző szőlőfajták különféle cukorfokot biztosítanak, cukor hozzáadásával a mustot édesíthetjük. Az asztali fehérborokhoz a mustot 21°-ra édesítjük. A vörösborok esetében a mustot 22-22,5°-ra édesítjük. Ízlés szerint az édesebb és erősebb vörösborokat 23° cukorfokra édesítjük.

A gyakorlatban az édesítéshez az előre kiszámított cukor mennyiségét belekeverjük az adott mennyiségű mustba és jól összekeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Az így kapott édesített mustot ellenőrizzük a mustmérővel. Ha a must a cukorfok mérésénél nem éri el a 7,5°C, akkor a must egy részét enyhén megmelegítjük a méréshez, utána összekeverjük a többi mennyiséggel. A mustmérőt használat után elöblítjük és belehelyezzük a védőcsomagolásba.

Je
Meniny má: